« terug naar vorige pagina

Weet u wat een verpleegkundig specialist doet?

Verpleegkundig specialisten Karin Mulder (l) en Natasja van der Knaap (r)
Verpleegkundig specialisten Karin Mulder (links) en Natasja van der Knaap (rechts)

Bij gezondheidscentrum Nieuw Waldeck werken sinds enige tijd twee verpleegkundig specialisten. Een verpleegkundig specialist (VS) is een vrij nieuwe beroepsgroep binnen de huisartsenzorg. Daarom vertelt Natasja van der Knaap, één van onze verpleegkundig specialisten, graag in het kort wat zij doet voor werk.

“Een verpleegkundig specialist behandelt een deel van de patiënten met veelvoorkomende klachten. Deze patiënten zouden anders bij de huisarts komen.” legt Natasja uit. “Soms heb je een klacht zoals een eczeem plekje of hoesten. Dan kan de assistente je inplannen bij de VS. Maar ook met andere klachten kun je bij de VS terecht.” Als VS kan ik net als een huisarts lichamelijk onderzoek doen, een diagnose stellen en medicijnen voorschrijven.” Om die reden volgt de VS ook de patiënten in de huisartsenpraktijk met complexere chronische klachten.

Een verpleegkundig specialist werkt zelfstandig en overlegt zo nodig met de huisarts. Natasja heeft  dus dagelijks overleg met de huisarts: “Ik kan altijd terecht met vragen, zowel bij de huisarts als bij de andere collega’s. De samenwerking onderling op het gezondheidscentrum is erg goed.” Net als de huisarts heeft een VS een eigen spreekuur. Ook doet de VS visites, als patiënten niet naar het gezondheidscentrum kunnen komen.

Op het gezondheidscentrum is inmiddels goed merkbaar dat de verpleegkundig specialisten een waardevolle aanvulling op het team zijn. Natasja: “Met de inzet van verpleegkundig specialisten verlicht je de druk bij de huisarts. Door veelvoorkomende klachten en/of hoog-complexe chronische klachten te zien heeft de huisarts meer tijd voor andere klachten op het spreekuur”.